Apapi.cz

Online magazín

Pochutnejte si na cuketě

Produkty

Cuketa obecná je plodem odrůdy dýně. Tato zelenina je původem z Mexika a Střední Ameriky. V těchto oblastech se cuketa obecná pěstuje už přes sedm tisíc let. Zralý plod, cuketa, váží až dvě kila. Slupku má potom tmavě zelenou, anebo žlutozelenou. Cuketa je nejenom lahodnou a oblíbenou zeleninou, ale je také bohatým zdrojem živin. Mladé plody cukety je možné v kuchyni zpracovávat celé, z přezrálých cuket se potom vydlabává moučný střed, který je plný velkých jader.
zelené cukety

Zdravá pochoutka

Cuketa je bohatým zdrojem:
Ø  vlákniny
Ø  vitamínů skupiny B
Ø  kyseliny listové
Ø  sacharidů
Ø  hořčíku
Ø  draslíku
Ø  karoten
Ø   fosfor
Ø   vápník
Ø   železo
Ø   měď
Ø   zinek
krájená cuketa

Vliv cukety na naše zdraví:
Ø  Odvádí z těla přebytečnou vodu a soli.
Ø  Napomáhá lepšímu soustředění.
Ø  Posilují imunitní systém.
Ø  Zklidňuje nervovou soustavu.
Ø  Příznivě ovlivňuje činnost srdce.
Ø  Přispívá k dobré funkci.
Ø  Podporuje trávicí soustavu.
Ø  Má blahodárný vliv na vylučování odpadních látek z těla.
Ø  Odstraňuje zácpu.
Ø  Napomáhá přísunu bílkovin.
Ø  Posiluje funkci sliznice střev.
Ø  Zvyšuje výkonnost mozku a soustředění.
Ø  Je vhodná pro diabetiky.

Cuketa v kulinářství

Cuketa se dá konzumovat jak tepelně upravená, tak i syrová, zejména mladá cuketa, neboť je chutná. Je vynikající jako součást zeleninových salátů. Cuketa sama o sobě má však velmi jemnou chuť. Naopak snadno přejímá chuť ostatních přísad, je tedy vhodné ji při přípravě pokrmu dokořenit a používat výrazné ingredience. Z těch je vhodný například česnek, který ji skvěle doplňuje. Z cukety jsou též oblíbené dušené či zapečené pokrmy, například bramboráky. Cuketa se ale také připravuje:
Ø  plněná
Ø  smažená
Ø  grilovaná
Ø  do polévek
Ø  do moučníků
Ø  do salátů
Ø  do knedlíků
cuketa u plotu
K přípravě pokrmů je také možné používat cuketové květy, které se připravují plněné. Ve Francii je cuketa známá jako hlavní součást ratatouille.

Pochutnejte si na cuketě
Ohodnoťte příspěvek