Cuketa obecná je plodem odrůdy dýně. Tato zelenina je původem z Mexika a Střední Ameriky. V těchto oblastech se cuketa obecná pěstuje už přes sedm tisíc let. Zralý plod, cuketa, váží až dvě kila. Slupku má potom tmavě zelenou, anebo žlutozelenou. Cuketa je nejenom lahodnou a oblíbenou zeleninou, ale je také bohatým zdrojem živin. Mladé plody cukety je možné v kuchyni zpracovávat celé, z přezrálých cuket se potom vydlabává moučný střed, který je plný velkých jader.
Zdravá pochoutka
Cuketa je bohatým zdrojem:
Ø vlákniny
Ø vitamínů skupiny B
Ø kyseliny listové
Ø sacharidů
Ø hořčíku
Ø draslíku
Ø karoten
Ø fosfor
Ø vápník
Ø železo
Ø měď
Ø zinek
Vliv cukety na naše zdraví:
Ø Odvádí z těla přebytečnou vodu a soli.
Ø Napomáhá lepšímu soustředění.
Ø Posilují imunitní systém.
Ø Zklidňuje nervovou soustavu.
Ø Příznivě ovlivňuje činnost srdce.
Ø Přispívá k dobré funkci.
Ø Podporuje trávicí soustavu.
Ø Má blahodárný vliv na vylučování odpadních látek z těla.
Ø Odstraňuje zácpu.
Ø Napomáhá přísunu bílkovin.
Ø Posiluje funkci sliznice střev.
Ø Zvyšuje výkonnost mozku a soustředění.
Ø Je vhodná pro diabetiky.
Cuketa v kulinářství
Cuketa se dá konzumovat jak tepelně upravená, tak i syrová, zejména mladá cuketa, neboť je chutná. Je vynikající jako součást zeleninových salátů. Cuketa sama o sobě má však velmi jemnou chuť. Naopak snadno přejímá chuť ostatních přísad, je tedy vhodné ji při přípravě pokrmu dokořenit a používat výrazné ingredience. Z těch je vhodný například česnek, který ji skvěle doplňuje. Z cukety jsou též oblíbené dušené či zapečené pokrmy, například bramboráky. Cuketa se ale také připravuje:
Ø plněná
Ø smažená
Ø grilovaná
Ø do polévek
Ø do moučníků
Ø do salátů
Ø do knedlíků
K přípravě pokrmů je také možné používat cuketové květy, které se připravují plněné. Ve Francii je cuketa známá jako hlavní součást ratatouille.