Apapi

Exotické druhy ovoce v květináči

Dům a zahrada

Ne že by naše domácí ovoce nebylo dobré, to právě naopak. Ale přece jen exotické ovoce má něco do sebe a chutná prostě báječně. Navíc je zdravé, pomáhá nám v mnoha případech se štíhlou postavou a doma vypěstované je všechno nejlepší. Alespoň se nemusíte obávat kůry postříkané chemikáliemi. A jak pěstovat exotické ovoce u nás doma v našich podmínkách?
vršek ananasu

·         Ananas: i když by se to na první pohled nezdálo, vypěstovat si doma ananas není zas tak nic složitého. A můžete to zkusit i s ananasu zakoupeného v obchodě. Koupenému ananasu odřízněte vrchní část s listy, takzvanou růžici. Musíte opatrně, tak abyste ji neodřízli i s dužinou, která by později shnila, a mohli byste začít znovu. Růžici je někdy jednodušší spíše ukroutit. Poté ji opláchněte vodou a odtrhněte spodních pár listů tak aby byl dole malý holý kousek a ananas mohl zakořenit. Poté ji vložte do sklenice nebo vázy s vodou. Voda by se neměla dotýkat zbylých listů a ponořená by měla být jen stopka. Vodu pak postupně dolévejte, podle potřeby, než se objeví první kořínky. Růžici ananasu umístněte do teplého pokoje ale mimo sluníčko. Až bude mít kořeny, zasaďte ananas do květináče s hlínou. Poté ho dejte na parapet, nejlépe pod topení, má rád totiž teplo. Přímé sluníčko mu ale vadí, ideální je ranní slunce a poté stín.
mango na prkýnku
·         Mango: ani vypěstovat doma mango není nic těžkého. Stačí mu větší květináč, teplé a slunné místo a dostatek vody a pravidelné zalévání. Mango si můžete doma vypěstovat buď zasazením zakoupeného semínka anebo také ze semínka z dobře zralého plodu.
ovocný strom
·         Kiwi: tomuto ovoci se u nás daří dobře a navíc je popínavé, takže udělá parádu i třeba na pergole. Kupte si nejlépe již malou rostlinku a dál o ni jen pečujte. Pokud chcete vidět celý proces, jak se klube na svět, můžete začít i semínky. Kiwi je odolné proti mrazu, takže toho se bát nemusíte a postačí mu úplně jen hodně sluníčka.